Διάσπαση Προσοχής - Ιδέες και Λύσεις
Αντιμετώπιση – Παρέμβαση των προβλημάτων των παιδιών με ΔΕΠ-Υ
Για να καταφέρουμε εμείς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποιες ιδέες και λύσεις με στόχο να διευκολύνουμε το παιδιά στη σχολική μελέτη αλλά και στην καθημερινότητά τους.
- Σωστά δομημένο και οργανωμένο περιβάλλον στο σπίτι και στο σχολείο. Καλό θα ήταν να υπάρχει ένας πίνακας ή μια λίστα με τις δραστηριότητες ή τις εργασίες που έχει να κάνει ένα παιδί ώστε να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς κάθε φορά που αποσπάται.
- Ξεκάθαρο και σαφές ημερήσιο πρόγραμμα μελέτης.
- Συγκεκριμένοι κανόνες κατά τη διαδικασία διδασκαλίας, φτιαγμένοι με τη συμμετοχή του παιδιού με χρώματα και έντονα γράμματα ώστε να γνωρίζει το παιδί τι περιμένετε από αυτό.
- Μείωση των ερεθισμάτων που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού. Nα αποφεύγεται η τηλεόραση, η μουσική, τα παιχνίδια ή άλλα πράγματα που δεν θα χρειαστεί το παιδί κατά τη διαδικασία της μελέτης πάνω στο γραφείο του, μείωση συχνών παρεμβολών κ.α.
- Συγκεκριμένο πρόγραμμα και ώρες διαβάσματος οι οποίες έχουν προκαθοριστεί και αλλάζουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Τα παιδιά με διάσπαση προσοχής αλλά και όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα για να γνωρίζουν από πριν τις ώρες που θα διαβάσουν και τις ώρες που θα μπορούν έπειτα να παίξουν ή να ασχοληθούν με όποια δραστηριότητα θέλουν.
- Συχνή επανάληψη των κανόνων αυτοδιόρθωσης με σκοπό να μπορέσουν κάποια στιγμή τα ίδια να ανταποκρίνονται μόνα τους στη σχολική μελέτη και στη διόρθωση των εργασιών τους.
- Όρια και περιορισμοί από τους γονείς και το δάσκαλό. Δύο λέξεις κλειδιά για να αποφευχθούν οι μετέπειτα εντάσεις, τσακωμοί και τιμωρίες.
- Αποφυγή μεγάλων εργασιών και πληθώρα ασκήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση και άρνηση για το διάβασμα και το σχολείο. Ιδανικοί είναι οι μικροί στόχοι κάθε φορά και η σταδιακή, βαθμιαία αύξηση της δυσκολία τους.
- Συχνή βλεμματική επαφή που κρατάει το παιδί συγκεντρωμένο.
- Ενίσχυση της μνήμης του παιδιού μέσα από εξειδικευμένες ασκήσεις και παιχνίδι.
- Ανάθεση μια υποχρέωσης στην οποία θα μπορούν να είναι υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί (περιποίηση ζώου, ψαριού, βοήθεια στο σπίτι, λίστα για τα ψώνια κ.α.)
- Συνεχής επιβράβευση για την κάθε προσπάθεια και επιτυχία του παιδιού. Ο Στόχος μας είναι πάντα η βελτίωση και όχι η τελειότητα του παιδιού.
- Εξωτερικές δραστηριότητες και παιχνίδι που θα επιλέξουν τα ίδια τα παιδιά (γυμναστική, κολύμβηση, αθλήματα). Θα τα κάνουν να νιώσουν σημαντικά, θα μπορέσουν να εκτονωθούν και να ανταπεξέλθουν έπειτα καλύτερα στις απαιτήσεις του σχολείου.
Ευτυχία Ασημάκη - Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός